nsg's blog

Kontrollera Spotify i Linux med mediaknapparna.

2010-09-05

Är du en anvĂ€ndare av Spotify samt Linux sĂ„ har du sĂ€kert inte missat att det nu Ă€ntligen finns en riktig Linux-klient. HĂ€r kommer en kort beskrivning ifall du missat det.

Innan var vi tvungna att köra Windows-binÀren genom Wine. En lösning som funkade helt ok men lÄngt frÄn bra. Linuxvarianten har nÀstan alla funktioner som du hittar i Windowsversionen, jag har inte hittat nÄgot som jag missar. En av de större sakerna som inte Àr implementerade i Linuxversionen Àr reklam sÄ du mÄste vara en betalande reklamfri kund för att kunna anvÀnda programmet.

Spotify för Linux

Det jag har saknat mest med Spotify har varit möjligheten att kontrollera programmet med minna media-knappar som jag har pĂ„ tangentbordet. De flesta inbyggda programmen lyssnar pĂ„ dem men enda sĂ€ttet för mig att byta lĂ„t eller stanna musiken har varit att leta rĂ€tt pĂ„ programmet och trycka pĂ„ “pause”. Det har varit en irritation sĂ„ möjligheten att just kunna pausa musiken Ă€r trevlig att ha lĂ€tt Ă„tkomlig om nĂ„gon pratar med en och man vill fĂ„ tyst pĂ„ ljudet fort, att leta rĂ€tt pĂ„ Spotify kan ta ett par sekunder.

Jag hittade lösningen för nÄgra dagar sedan nÀr jag hittade det mycket trevliga programmet xdotool. xdotool Àr ett program för att bl.a. hantera fönster samt simulera tangentryckningar. Jag har skrivit ett litet skript som gör följande:

  • Spara undan fönstret som jag har aktivt
  • Sök upp spotify och gör aktivt (utan att fönstret blir synligt)
  • Tryck pĂ„ mellanslag
  • ÅterstĂ€ll aktivt fönster

HÀr ovan ser du logiken för att hantera play/pause för spotify. HÀr kommer koden:

cur_focus=`xdotool getactivewindow`<br /> xdotool windowfocus $(xdotool search --title spotify | head -1)<br /> xdotool key space<br /> xdotool windowfocus $cur_focus

Nu Ă€r det bara och göra det till ett litet skript och binda “play/pause” knappen till skriptet.

Du kan göra mycket kul med xdotool, jag har t.ex. skrivit en mobilanpassad webbsida som skickar kommandon till min dator som med hjÀlp av xdotool kontrollerar olika delar som t.ex. pilarna, spotify, mplayer. Allt för att jag ska kunna ligga i min sÀng nÄgon meter bort med min iPod eller mobil och kontrollera datorn nÀr jag t.ex. ser pÄ film.

Har du hittat nÄgon kul anvÀndning för xdotool sÄ skriv gÀrna en kommentar. Samma sak om du behöver hjÀlp med att fÄ nÄgot att funka.

xdotool -- fake keyboard/mouse input, window management, and more

Bloggar om: , ,

Please note that this is a old post from the year 2010 and the information may be outdated. All these 489 words are written by Stefan Berggren, feel free and contact me if you like.