nsg's blog

Ubuntu – Vidare information

2006-06-29

Jag har inte ännu bestämmt mig om jag ska köra vidare med ubuntu eller byta tillbaka till gentoo, men det är så mycket lättare och få saker och funka under ubuntu så det är lockande och stanna kvar.

Aixgl

I ca 3 veckor så har jag lekt med aixgl, det är ett projekt som är likt Xgl med skillnaden på att dom bugger på den vanliga xorg7-serven istället för att byta ut den helt (om jag har fattat det rätt).
Sedan har dom ändrat och byggt sin egen metacity för att hantera 3d:n.
Naktdelen är att men måste köra gnome, och fördelen är att man kan slå på/av 3d:n som man vill.

Nu så är det något paket jag använder som gör att jag inte kan byta grafikmode, t.ex. om jag går till konsoll och tillbaka igen så hänger sig allt. Samma sak är det när jag kommer ur suspend.
Det är jobbigt att jag inte kan suspenda så jag har funderat på att ta bort aixgl men det är så fint med det :)

Vill du se video:s goggla lite på Xgl så bör du hitta flera, saker som att fönstrerna “fladdrar” när man flyttar dem, äkta transparens m.m. är ett par ev finesserna.

Jag tog ett par screenshots.

Först kommer det många tänker på när man säger Xgl, en kub som roterar när man bytar skrivbord.

aixgl cube

Här är samma effekt som osx kallar exposé, d.v.s. att alla fönster zoomas ut och man kan välja vilket man vill ha aktivt.
aixgl expose

Modem, bluetooth och ir

En sak jag har velat testa att tag är mitt modem, men bristen på vanliga telefoner här är stor så jag får avakta tills jag kommer förbi ett uttag. Jag kommer åka till mitt landsställe i Dalarna om ca 1-1,5 vecka och där är det modem som gäller om jag vill komma online.

När jag höll på så provade jag på att installera lite program för min usb-bluetoothadapter, det funkade perfekt och skicka filer både till och från min telefon, jag har inte testat andra saker som adressbok och så men det intresserar inte mig så mycket. Trevligt när saker funkar direkt.

Jag installerade även program för min ir-port men jag har inte hunnit test dom ännu då bluetooh är så mycket trevligare :)

:: Ubuntu, Aixgl, Xgl, Modem, Linux, Bluetooh, IR

Please note that this is a old post from the year 2006 and the information may be outdated. All these 415 words are written by Stefan Berggren, feel free and contact me if you like.