nsg's blog

Ubuntu – Mount & NĂ€t

2006-05-25

De senaste dagarna har jag brÄkat lite med nÀtet, jag har bÄde ett wlan-kort och ett vanligt nÀtverkskort i datorn. WLAN:et kör jag i skolan och sladd hÀr hemma. Problemet Àr ett datorn har en förkÀrlek för att lÄta bÄda vara pÄ nÀr den gÄr ur suspend eller startar, det kan skapa lite prob dÄ datorn inte vet om det Àr pÄ min eller min grannes upploppling den ska surfa pÄ :)
En mindre sak igentligen, men rÀtt störande i lÀngden, men dÄ jag ÀndÄ hoppar mellan skola/hemma en del sÄ gör det inte sÄ mycket.

En smart funktion vore (skriver i psedo-kod):
<br /> Vid start eller resume:<br /> &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;wlan: pÄ<br /> &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;lan: av<br /> &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;kolla om ett spec wlan-ssid finns, om nej:<br /> &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;wlan: av<br /> &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;lan: pÄ<br />

DÄ skulle den stÀlla in sig för wlan om jag var i skolan, och lan om jag var hemma, riktigt bekvÀmt, nÄgon som vet om lÄtt liknade, lÄt mig veta. Vet ej om jag har tid att skriva ett sÄdant sjÀlv, dessutom försöker jag inte att göra nÄgot i shell nu, vill prova hur mycket man kan göra frÄn GUI:t i Ubuntu.

Jag har en partition pÄ ca 20G som jag vill mounta i ubuntu, inge problem, men för att fÄ den att automatiskt mounta till nÀsta start OCH att fÄ skrivrÀttingheter för min anvÀndare pÄ den Àr inget som jag har hittat nÄgon GUI-instÀllning för, NÄgot jag har missat? nÄgon som vet? Eller Àr det en manuell editering av fstab som gÀller?

:: ubuntu, linux, mount, wlan, nÀtverk

Please note that this is a old post from the year 2006 and the information may be outdated. All these 292 words are written by Stefan Berggren, feel free and contact me if you like.