nsg's blog

ST2000DL003-9VT166 och CC3C

2012-10-25

Jag kan dela med mig av ett fynd om jag hittade tidigare i veckan. Men först lite bakgrund.

Jag har en en RAID på min dator (du kan läsa mer om det här) som jag har haft problem med en tid. I bland när jag läste och skrev mycket från disk så ramlade först en disk, och sedan en till bort från RAID:en.

Jag trodde länge att det berode på min SATA-controller men efter att ha satt in en separat kontroller och flyttat diskarna som ingår i RAID:en till den så kunde jag utesluta det. Jag provade även att driva dem med en separat strömförsörjning för att utesluta det. Inget hjälpte och jag började misstänka dålig firmware.
Det tog ett tag men jag hittade tillslut den här tråden på forumet för ReadyNAS:

http://www.readynas.com/forum/viewtopic.php?f=24&t=63698

Symtomen stämde exakt med det som jag råkade ut för, diskarna slutade helt att svara. Linux kastade ut dem (block-devicen försvann) och det fick så klart MD att kasta disken. De kom inte heller tillbaka efter en reboot utan jag var tvungen att bryta strömmen.

Det var alltid samma två diskar som jag hade problem med, de var de två nya diskarna som jag köpte när jag byggde om min RAID. De heter ST2000DL003-9VT166 och har firmware version CC3C. Enligt Seagates hemsida så är CC32 senaste versionen trots att mina diskar har en senare version. Gissningsvis så blev CC3C så buggig så de låssas som att den inte finns.

Tydligen är det problem med både CC32 och CC3C men det finns bara en fix ute för CC3C. Gissningsvis tycker Seagate att CC32 är för gamla för att bry sig om.

Du hittar den uppdaterade firmwaren här under, den är bara för CC3C och gör bara uppdateringen om du verkligen behöver det och har problem. För mig gick det bra och jag tappade ingen data på diskarna när jag uppdaterade men ta det säkra före det osäkra och gör en backup först. Slutligen, jag har ingen aning om garantin gäller efter det här.

https://apps1.seagate.com/downloads/certificate.html?key=156192206224

Filen heter BarracudaGreen-ALL-BGCC3D.zip och har md5: dbdc90a8c0685a1b4a62fb8b5898d5e2
I den ligger det en ISO (BarracudaGreen-ALL-BGCC3D.ISO md5: 40ea52b5f4212c92f507297b85c85817.

Bara att bränna ut, rycka ut alla diskar förutom den du vill uppdatera, boota och följa instruktioner på skärmen.

Bloggar om: , ,

Please note that this is a old post from the year 2012 and the information may be outdated. All these 464 words are written by Stefan Berggren, feel free and contact me if you like.