nsg's blog

Lite om Firefox 4 Beta 7

2010-11-13

Jag uppdaterade nyss till Firefox 4 Beta 7 på en av mina datorer, över lag är det en förbättring, lite snabbare, lite mer finslipat och allt känns mer klart. Några nya saker som jag har noterat som jag är lite kluven på är:

Status-baren är borta
En funktion som använde ofta var status-baren, jag använde den både för att se status om vad webbläsaren höll på med samt vart länkar ledde innan jag klickade på dem. De första kan jag leva utan men det sista är ett måste. Jag kollar nästan alltid vart en länk leder när jag navigerar iväg från sidan jag är på, eller när jag klickar på en länk som jag misstänker innehåller en fil (t.ex. pdf) så jag vet vart som händer innan jag trycker på länken. Till en början trodde jag att jag var tvungen att installera ett tillägg för att få tillbaka den möjligheten med efter att ha läst på lite så noterade jag att om jag hade varit mer uppmärksam så finns informationen nu i adressraden i stället.

Svårt att se vald tabb
Jag noterade att det är väldigt svårt och se vilken tabb som jag är på, alla tabbarna är transparenta vilket är snyggt, men samtidigt gör det svårare att läsa texten. Ett större problem är att man knappt märker vilken som är vald tabb om du har ett mörkare tema (persona), det syns ganska tydligt på standardutseendet som är grått. Tillsivare bytte jag till ett ljusare tema.

Mitt gamla tema

Mitt nya tema

Firefox utan tema

**Uppdaterade tabbgrupper
**Tabgrupperna (tabcandy) har uppdaterats, ser ut att funka bättre och förhoppningsvis är det mindre buggar. De har även lagt till en sökfunktion som gör att du kan söka efter en tabb. Ett välkommen funktion då man lätt kan tappa bort en tabb om man öppnar en 40-50 st som är lätt att göra när man använder tabbgrupper flitigt. Om du dock letar efter ett fönster så är det snabbare att bara söka efter det i adressraden då Firefox även söker efter tabbar där. Slutligen har kortkommandot ändrats från ctrl-space till ctrl-e. Jag tyckte om ctr-space bättre men jag kan förstå att kombinationen redan är upptagen på många system.


Sammanfattningsvis
Jag tycker att det är det har gått framåt, den känns lite snabbare allt flyter bättre. Renare fönster med inte så mycket onödiga knappar och funktioner. Ett tag hade betan av Firefox den snabbaste javascript-motorn, jag är dock inte förvånad om Google har kommit om igen då de fokuserar mycket på prestanda då de vill att Chrome ska vara den snabbaste webbläsaren.

Jag körde ett test nu mha. SunSpider som är ett test för att mäta hur snabb en javascript-motor är, på min dator var Chrome 1,061 gånger snabbare … d.v.s. inte märkbart snabbare. Man märker att betan är snabbare, saker som gick lite långsamt att ladda som t.ex. Gmail eller Google Wave (som Google har lagt ner) flyter på nu riktigt bra. Firefox är snabb igen.

**Notis: ***Vad ironiskt, när jag skulle lägga på kommentarer på bilder så råkade jag ut för en bugg i wordpress som tog bort halva den här posten och bytta ut den mot biten där jag pratade om Status-baren, om och om igen säkert tjugo gånger. Det intressanta var att den trasiga sidan fick firefox att krascha… första riktigt stora problemet jag har haft med betan på flera månader nu. Över lag har det varit en ovanligt stabil beta. **Om någon undrar hur det gick med texten som försvann så hittade jag den i databasen under wp_posts med post_type “revision”. Tur det :) *

Bloggar om: , , ,

Please note that this is a old post from the year 2010 and the information may be outdated. All these 909 words are written by Stefan Berggren, feel free and contact me if you like.