nsg's blog

Ett sätt att hantera många tabbar i firefox

2010-02-09

screenshot3 Surfar du mycket på webben, ofta på olika sidor så kommer du efter ett tag notera att du har lite väl många tabbar uppe. Jag har ofta märkt att jag har börjat stänga tabbar, inte för att de är gamla och irrelevanta utan för att det börjar bli jobbigt trångt uppe bland tabbarna.

Det är synd, med snabba moderna datorer med mycket minne så är det osmidigt att du ska tvingas stänga en webbsida, jag gillar t.ex. att ha en 5-6 tabbar öppna till sidor och tjänster som jag ofta använder, ytligare ett par tabbar för sidor jag ska läsa “någon gång under dagen” och sedan ett 10-tal (ibland mer) när jag läser om något, t.ex. wikipedia-artiklar, manualer, guider o.s.v.

Det finns flera lösningar på problemet, men jag tänkte tipsa om min lösning som jag nu har kört med ett tag som jag trivs riktigt bra med.

Om du kollar på bilden så har jag gjort tre saker, den första och mest uppenbara är att tabbarna är på höjden i stället för bredden. På en skärm med hög upplösning så har du gott om plats i sidled så jag har placerat tabbarna på högerkanten i stället. Om du kollar lite noggrannare ser du att tabbarna ligger i olika nivåer, nivåerna visar vilka tabbar som har öppnat vilka, t.ex. ser du att jag har öppnat “Schneier on Security” från min Google Reader, som i sin tur är öppnad av Gmail. Struktur, ordning och reda. Tillägget för att hantera det jag nämnt heter Tree Style Tab.

Jag har även små tumnaglar på minna tabbar, inget måste men jag tycker att det hjälper till lite när man letar efter en tabb. Tillägget heter Informational Tab.

Slutligen färgen, ofta hoppar jag runt mellan ett par tabbar och för att lättare särskilja aktiva tabbar från de jag inte rört på flera timmar så har jag installerat tillägget Aging Tabs. På bilden ser du att jag nyligen har varit i Gmail och Google Reader, och jag var i foss-sthlm för någon timma sedan. Det går att ställa in hur snabbt tabbarna ska åldras och hur, jag rekommenderar att de åldras på tid, jag har ställt in 5% var 60:de sekund. En positiv effekt som jag inte tänkte på förän jag började använda Aging Tabs var att nyöppnade tabbar tydligt syns om de öppnas “mitt i röran”.

Slutligen som jag sa, det finns mängder med tillägg som löser tabb-hanteringen, hur löser du problemet med mycket tabbar? Några tipps?

Bloggar om: , , , ,

Please note that this is a old post from the year 2010 and the information may be outdated. All these 571 words are written by Stefan Berggren, feel free and contact me if you like.