nsg's blog

Tankar om Google Wave

2009-12-06

google_wave_logoDet har varit en upptagen tid för mig de senaste månaderna, och det har gått ut på bloggandet, det har inte blivit ett enda inlägg nu på en lång tid och nu är det hög tid att ta upp skrivandet igen.

Sedan jag skrev sist här så har jag både fått och använt ett konto på Google Wave. Min spontana reaktion är att jag ser potential men det är i dag en lång väg från en produkt som jag vill använda. Problemet är inte att det finns mängder med buggar, små irritationer som att de som standard bara skriver ut förnamnet på personen (jaha, Martin sa det … nu måste jag bara kolla vilken av de tre Martin jag känner som det var… o.s.v.). Nej, det som gör att jag inte vill använda det är att det är så långsamt, och nu pratar jag inte om att det är segt att ladda eller skicka. Nej jag menar helt seriöst att jag har spel som belastar min dator mindre … att kolla på 720p film äter mindre CPU på min dator. Det är inte normalt, det är en WEBBSIDA! Ja, jag vet att de gör massa magiska saker i bakgrunden med javascript men jag vet samtidigt att de de gör behöver inte äta i närheten av de resurserna som de använder.

open_wave

Öppna en Wave

Det är bättre om jag kör Wave i Google Chrome som har (en av) marknadens bästa javascript-motor (V8). Men vi pratar inte om några enorma skillnader här, wave är fortfarande långsamt och slött. Låt mig ge dig ett exempel, jag har nu två olästa waves (trådar) i wave och jag vill inte läsa dem för de är på 120 respektive 96 meddelanden, om jag klicka på någon av dem kommer webbläsaren bli helt överbelastad i säkert 10-15 sekunder medan vågen laddas, och det är bara på runt 100 meddelanden, jag vågar inte tänka på vad som skulle hända på en större våg.

scroll-wave

Scrolla i en wave

Wave teamet ska dock ha beröm på att de arbetar på problemet, wave är mycket snabbare i dag. När jag fick kontot så var det så pass långsamt att det inte gick att köra i firefox utan att man blev tokig, och det går nu. Man ska även tänka på att det här en mycket tidig testversion, inte ens en beta. Jag hoppas vi har något som är snabbt och går att använda på en netbook utan att man ska bli tokig lagom till betan, när den nu kommer.

720p-video

720p video

Ni andra som använder wave, vad tycker ni? Vill ni prova så har jag ett tiotal invites som ligger och skräpar, skriv ett meddelande så skickar jag en invite (kan dröja ett tag innan den kommer, dröjde 6-7 dagar för mig).

Bloggar om: , ,

Please note that this is a old post from the year 2009 and the information may be outdated. All these 668 words are written by Stefan Berggren, feel free and contact me if you like.