nsg's blog

Några minuter med OneSwarm

2009-06-25

1sInget ont om idéen, inget ont om protokollet men allt ont om GUI:t.

Jag klickar på mitt bokmärke, OneSwarm laddas ganska fort, på en 2-3 sekunder, det är acceptabelt då jag ändå sitter på mobilt internet nu. Jag hamnar på “All files” och minna filer pressenteras (i en stor röra). Jag trycker på en vän för att se om han har nått kul. Jag väntar på att sidan ska laddas, efter en 10 sekunder av “ingen ting” så klickar jag igen, kanske missade jag första gången, inget händer igen. Jag läser lite på en annan webbsida redan öppen i en annan tabb, efter en 15-20 sekunder ser jag att saker har hänt. Min väns saker är nu laddade och pressenteras.

Det enda sättet att navigera på ett vettigt sätt är att använda taggarna, jag expanderar en som heter “filmer” och listan blir lång, mycket lång. Längre än min skärm. Den innehåller även en del titlar som är bredare än området där taggarna ligger och när jag klickar på en av dem så flyttas innehållet åt sidan så jag ser hela den texten. Nu måste jag få tag på scroll-baren för att flytta tillbaka innehållet, men den ser jag inte då tagg-ytan är högre än mitt fönster. Jag “scrollar” ner huvudfönstret, går åt vänster i tagg-fönstret för att sedan gå upp i huvudfönstret igen. Nu kan jag fortsätta, klickar jag på en tagg med långt namn så måste allt upprepas.

Jag ser att någon laddar ner något från mig, jag blir nyfiken och klickar på “Transfers”, inget händer. Jag ger upp och klickar på en annan vän i stället och blir glad att vännen laddas nästan direkt, men direkt efter att jag har fått fram vännens filer så kommer mitt klick på “Transfers” i kapp mig och den sidan laddas. Jag blir irriterad och klickar direkt på min vän igen, och får nu spendera en 10 sekunder och vänta på att vännen laddas.

När vännen är laddad så kollar jag genom hans taggar, jag letar efter en film som jag vet att han har men kan inte hitta den. Kanske är den inte taggad korrekt, om alls. Det enda andra sättet att bläddra är att bläddra genom alla filer, sida för sida. Att jag är på sidan 1 av 178 känns inte så motiverande, speciellt med de väntetiderna jag har. Hade det gått att filtrera, eller åt minstonde sortera resultaten så hade det varit en annan sak.

Jag bestämmer mig för att söka efter titeln i stället, jag får massor av träffar. Då namnet på filmen är även ett namn på en mycket populär låt så är det bara musiken jag ser. Det finns inget sätt att filtrera, sortera eller navigera i resultaten på ett vettigt sätt.

Jag ger upp och stänger tabben, skriver ett mail och ber han att ge mig filen på ett annat sätt, ett sätt som funkar och man kan använda utan att bli tokig.

OneSwarms wiki så står det att i nästa version (0.7) så kommer de släppa en API-dokumentation, jag hoppas på att dom gör det, och snart. Jag vill ha en vettig OneSwarm-klient som går och använda. Jag har undersökt och hackat lite på programmet men då dom inte ger några instruktioner på hur saker funkar, och sitter ihop och ingen dokumentation så är det svårt … men man kan alltid hoppas på att det blir bättre.

Bloggar om: ,

Please note that this is a old post from the year 2009 and the information may be outdated. All these 649 words are written by Stefan Berggren, feel free and contact me if you like.