nsg's blog

Äntligen, Gmail har nu bättre etikett-hantering

2009-02-05

labelsJag har varit aktiv Gmail-användare i många år nu och jag måste säga att jag älskar etiketter (labels) istället för kataloger. I går blev Gmails senaste uppdatering applicerad till mitt konto, en bättre hantering av etiketter.

Jag har alltid varit duktig med att sätta etiketter på ett mail innan jag arkiverar det, det har underlättat mitt jobb många gånger men samtidigt har det gett ett merjobb att sätta etiketterna. Jag har massor av olika filter som automatiskt sätter etiketter på inkomna mail, och i 90% av fallen så får mailen redan för början, automatisk rätt etiketter, men fortfarande 10% av mailen blir kvar.

Jag vill hålla en ren inbox med bara de aktuella mailen, men den senaste tiden har det blivit för många mail i den, det är nu uppe i 386 st (har haft långt värre tidigare). Det är ett stort jobb att gå igenom mailen, sätta rätt etikett och sedan arkivera, och jag har inte känt att jag har haft varken tid eller lust att göra det och högen har bara växt sig större och större.

movelabelDet Gmail har förbättrat har dock gjort mitt jobb mycket enklare, en ny knapp som heter “Flytta till”, och en förbättrad “Etikett”-knapp. De nya knapparna i kombination med nya tangentbordsgenvägar (v/l) gör att jag nu kan hantera all min mail på ett bekvämt sätt utan att flytta min hand till musen, riktigt bra på min stationära dator hemma, ovärderligt på min bärbara dator.

När jag ändå är inne på ämnet tangentbordsgenvägar så kan jag tipsa om några som finns.

gotolabelj/k används för att gå upp/ner i listan
o för att öppna ett mail/tråd
x för att markera ett mail/tråd
v/l för att sätta/hantera etiketter
y för att arkivera ett mail/tråd
! för att markera ett mail/tråd som spam
gi Go to Inbox, Gå till Inkorgen, du kan även använda andra kombinationer som t.ex. gs för att komma till stjärnmärkta mail/trådar.

Det finns många fler, de är de som kommer som standard som jag använder dagligen. Jag hoppar dock vanligtvis till olika etiketter och det finns det inga g-genvägar till. Jag har aktiverat Google Labs och ett av de experimentella funktionerna som jag har aktiverat är “Go to Label”, namnet skvallrar bra vad den gör, tryck gl och en ruta kommer upp där du välja etikett att gå till.

För en komplett lista över genvägar gå hit.

Bloggar om: , , , , , , ,

Please note that this is a old post from the year 2009 and the information may be outdated. All these 620 words are written by Stefan Berggren, feel free and contact me if you like.
For more information about this blog, see about.