nsg's blog

En vecka med en HTC Desire Z

2010-11-25

För en vecka sedan bestÀmde jag mig att slutligen bestÀlla en ny telefon, mig gamla HTC Magic som jag nu hade haft i ett och ett halvt Är började kÀnnas gammal. En av de sakerna jag sagt lÀnge var att min nÀsta telefon skulle ha ett tangentbord. Jag hade hÄllit koll pÄ Desire Z i cirka en mÄnad i vÀntan pÄ att den skulle slÀppas i Sverige och efter att först fÄtt se G2:an slÀppas i USA under oktober följt av internationella Desire Z i Europa under september sÄ hade jag tillrÀckligt mycket information för att slÄ till med en bestÀllning innan den fanns att fÄ tag pÄ hÀr i Sverige. I torsdags för nu en vecka sedan hÀmtade jag ut telefonen och jag mÄste sÀga att jag Àr nöjd, riktigt nöjd. Men som alltid sÄ har man synpunkter och hÀr kommer de.

Mjukvaran

** **Telefonen kommer installerad med HTC:s grĂ€nssnitt kallat Sense. Det Ă€r en mĂ€ngt av olika applikationer, widgets och ett omarbetat tema. Det Ă€r fortfarande Android i botten men saker ser och funkar lite annorlunda. Jag har aldrig tyckt om utseendet som Sense ger, eller mĂ„nga av dess funktioner och finesser sĂ„ den störta irritationen jag har haft Ă€r just mjukvaran. Nu tĂ€nker jag inte kritisera nĂ„got som jag högst personligt inte tycker om dĂ„ jag vet att mĂ„nga tycker om Sense. Jag rĂ€knar dock med att byta ut mjukvaran mot cyanogenmod som en en ett projekt som utvecklar en alternativ version av Android som i dag gĂ„r att köra pĂ„ ett tiotal telefoner. Cyanogenmod Ă€r till utseendet nĂ€stan identiskt med ren Androd med en del mindre finesser och förbĂ€ttringar. De har hĂ„llit pĂ„ sedan i Oktober dĂ„ G2:an slĂ€pptes i USA att anpassa cyanogenmod till den, en testversion Ă€r nu ute. DĂ„ G2:an Ă€r nĂ€stan identisk som Z sĂ„ funkar Ă€ven det pĂ„ den. Just nu avvaktar jag pĂ„ att en stabil version Ă€r slĂ€ppt, samt att “rootningen” Ă€r lite mer testad innan jag provar sjĂ€lv. Det Ă€r redan i dag flera anvĂ€ndare pĂ„ svenska androidsidan swedroid som har börjat installera experimentella versioner av cyanogenmod.

Men mer om detaljer som jag stör mig pÄ i Sense lÀngre ner, nu först kommer hÄrdvaran. Det som jag faktiskt anser mig ha köpt.

HĂ„rdvaran

Det första jag tĂ€nkte nĂ€r jag tog upp telefonen nĂ€r den lĂ„g fint i sin ask var “vad tung den dĂ€r”. NĂ„got som intressant nog tvĂ„ kompisar Ă€ven sa som första sak nĂ€r de fick chans att klĂ€mma pĂ„ den. Visst det Ă€r en tung telefon, det Ă€r inget jag skulle vilja gĂ„ runt med i en bröstficka. Men vĂ€l pĂ„ plats i fickan pĂ„ mina jeans sĂ„ vande jag mig nĂ€stan direkt av den extra vikten.

Den Àr ganska tjock dÄ tangentbordet tar sin plats, det Àr mest det jag mÀrker av nÀr den ligger i fickan men Äter igen sÄ vande jag mig snabbt vid det. Det Àr inget jag har haft nÄgot problem med.

De lite mer tekniska specifikationerna Àr vad man förvÀntar sig av en Android-telefon i den hÀr prisklassen och kÀnns ganska redundant att rabbla upp hÀr, kort och gott Àr det en andra generationen snapdragon och Àr sÄldes en av de snabbaste telefonerna pÄ marknaden just nu, det mÀrks. Det Àr en fröjd att anvÀnda den jÀmfört med min nu gamla Magic. Vill du veta mer finns det en bra tabell med tekniska specifikationer pÄ wikipedia.

Tangentbordet
Nu det som Àr speciellt med telefonen, tangentbordet. Efter att ha hÄllit ett antal konversationer pÄ den kan jag glatt sÀga att jag tycker att ett tangentbord Àr överlÀgset alla skÀrmtangentbord. Jag skriver visserligen i dag lÄngsammare pÄ tangentbordet dÄ jag inte Àn har vant mig vid den lilla formfaktorn men till skillnad frÄn skÀrm-tangentbordet sÄ trycker jag mycket sÀllan fel pÄ det fysiska. Det gör att jag totalt sÀtt Àr snabbare pÄ det fysiska tangentbordet. Det Àr riktigt skönt att man slipper trycka fel nÀr man skriver, jag anvÀnder t.ex. telefonen en del för att ansluta till en server, pÄ den gamla telefonen satte jag nÀstan direkt upp ssh-nycklar sÄ jag slapp skriva in lösenordet för att det var sÄ jobbigt, nu en vecka senare sÄ ligger det fortfarande pÄ min TODO, det har inte blivit av dÄ det gÄr sÄ smidigt att skriva in mitt lösenord. Det Àr ett bra betyg tycker jag.

Det Àr Àven skönt att jag inte har ett skÀrm-tangentbord som Àter upp en stor del av skÀrmytan.

Knapparna Ă€r inte sĂ„ sköna att skriva pĂ„ som jag tycker de bör kunna vara, man fĂ„r inte tillrĂ€ckligt med motstĂ„nd eller klick-kĂ€nsla nĂ€r man trycker pĂ„ en knapp. Det Ă€r förmodligen en vana, just nu begrĂ€nsar det min skrivhastighet en del dĂ„ det kĂ€nns som att jag missar knappar ibland. För övrigt Ă€r det ett riktigt qwerty-tangentbord med dĂ€r knapparna a-z sitter dĂ€r dom ska. Mellanslag Ă€r stor och sitter i mitten och det finns tvĂ„ shift-knappar som Ă€r trevligt. För övrigt sitter punkt, komma, Ă„, Ă€, ö och snabel-a pĂ„ egna knappar, dock pĂ„ konstiga stĂ€llen sĂ„ det tar ett tag att vĂ€nja sig vid det. PĂ„ de övriga tecken och knappar sĂ„ finns det en funktionstangent som aktiverar resterande tecken. Det finns Ă€ven tvĂ„ knappar (Æ och Ø) som Ă€r helt onödiga för mig som bara just nu tar plats. Det Ă€r dock nĂ„got jag kommer lösa lĂ€ngre fram genom att modifiera dem och lĂ€gga nĂ„gon mer anvĂ€ndbara knappar dĂ€r.

Design av utgÄngar

NĂ„got som jag kĂ€nner att jag stör mig en del pĂ„ Ă€r placeringen av utgĂ„ngar dĂ„ de Ă€r i vĂ€gen nĂ€r man hĂ„ller i telefonen, speciellt nĂ€r man anvĂ€nder tangentbordet. Att datakabeln sitter under tangentbordet kan jag leva med dĂ„ den inte sitter sĂ„ mycket i vĂ€gen och det Ă€r inte sĂ„ ofta jag kan se mig anvĂ€nda telefonen samtidigt som den Ă€r i. LjudutgĂ„ngen Ă€r det en helt annan sak, jag lyssnar ofta pĂ„ musik eller podcasts nĂ€r jag Ă€r ute och rör pĂ„ mig och dĂ„ Ă€r det jobbigt att kabeln Ă€r mitt i vĂ€gen för handen pĂ„ vĂ€nster sida av tangentbordet. Åt andra sidan Ă€r det svĂ„rt att plassera utgĂ„ngarna pĂ„ ett sĂ€tt dĂ€r de inte Ă€r i vĂ€gen bĂ„de i portrĂ€tt och landskapslĂ€ge. SĂ„ jag har ett överseende pĂ„ den hĂ€r punkten.

GÄngjÀrnen

Det Àr mÄnga som Àr orolig för den lite ovanliga lösningen med gÄngjÀrnen men jag kan inte sÀga att det har skapat nÄgon form av problem. StÀngd hÄller den bra ihop, som du ser pÄ en av bilderna lÀngst ner pÄ det hÀr inlÀgget sÄ hÄller jag den upp och ner utan problem utan att den öppnar sig. Det slÄr dock ihop sig sjÀlv om den Àr öppen och hÄlls upp och ner. NÄgot att tÀnka pÄ om du brukar ligga och skriva pÄ rygg i sÀngen/soffan. Notera att du mÄste ligga med telefonen rakt upp över huvudet för att det ska bli ett problem.

Slutligen mer Sense

Om du vet hur sense ser ut sĂ„ ser du sĂ€kert att jag har bytt ut delar av det. Den delen som jag har bytt ut Ă€r hemskĂ€rmen, valet blev ADW.Launcher som Ă€r en utmĂ€rkt applikation som ser ut och fungerar som ren Android med en del extra finesser. Det Ă€r samma som anvĂ€nds i ï»żcyanogenmod. Jag planerar att byta ut telefon-delen samt adressboken sĂ„ jag tycker mycket bĂ€ttre om den som kommer med Android. NĂ€r man vĂ€l har lĂ€rt sig hantera den ordentligt sĂ„ Ă€r den mycket smidigare. Den detaljen som stör mig mest just nu Ă€r en finess som lĂ„ter riktigt bra pĂ„ ritbordet och förmodligen Ă€r riktigt trevlig pĂ„ mĂ„nga andra telefoner. HTC har lagt till en lista pĂ„ de senaste körda applikationerna i notifikationslistan. Som synes pĂ„ bilden till vĂ€nster sĂ„ funkar det riktigt fint nĂ€r telefonen Ă€r i portrĂ€ttlĂ€ge men nĂ€r man vrider den i landskapslĂ€ge som vi Z Ă€gare sĂ„ ofta har den pga tangentbordet sĂ„ fĂ„r vi problem.

Som synes till höger sÄ tar applikationslistan upp hÀlften av det mycket begrÀnsade utrymmet. Om jag t.ex. har en applikation körande som t.ex. ConnectBot i det hÀr fallet sÄ mÄste jag scrolla ner för att se den första notifikationen. Det Àr mycket irriterande, jag ska se om jag kan bli av med den funktionen. Vill jag se de senaste programmen kan jag alltid göra som man brukar göra, d.v.s. hÄlla inne home-knappen nÄgra sekunder.

Slutligen

Jag mÄste sÀga att det Àr den bÀsta telefon som jag har haft, nu sa jag samma sak nÀr jag fick min Magic sÄ ha i Ätanke frÄn vad jag har bytt mellan. Det finns mÄnga andra bra telefoner dÀr ute frÄn bÄde HTC och andra tillverkare. HTC Desire Z kÀnns som en telefon som riktar sig till oss som skriver lite mer och inte oroar oss för den extra storleken och vikten. Skriver du bara ett par SMS/Mail och surfar om dagen sÄ kanske man inte kan motivera tangentbordet.

Men överlag riktigt trevlig telefon, jag Àr riktigt nöjd.

Bloggar om: , ,

Please note that this is a old post from the year 2010 and the information may be outdated. All these 1853 words are written by Stefan Berggren, feel free and contact me if you like.